Ville Vuohtoniemen 25-vuotinen tuomariura päätökseen – Jäähyväisottelu pelattiin 23.9.2022

Kuvaaja: Juha Alamäki

 

Mestis-tuomari Ville Vuohtoniemen 25-vuotta kestänyt tuomariura tuli päätökseensä perjantaina 23.9. pelatussa Mestis-ottelussa Kiekko-Vantaan ja Keupan välillä. Jäähyväisotteluunsa Ville sai itse valita haluamansa päätuomarikollegan sekä otteluvalvojan. Päätuomarikollegaksi valikoitui Liigassa päätuomarina toimiva Lassi Heikkinen ja otteluvalvojan toimi Markus Väyrynen. Linjatuomareina ottelussa toimivat Lari Niittylä ja Kasper Hietala.

Pelin jälkeen Ville kommentoi tunnelmiaan Cmorelle: ”Haikealtahan se tuntuu. Haikealta, mutta hyvältä. Kaikki loppuu aikanaan. Olen ollut etuoikeutettu, että olen saanut olla näin pitkään mukana tämän valtavan hienon lajin parissa. Nyt on kyllä etuoikeutettu fiilis.”

Villen tuomariura

Ville Vuohtoniemen yli 25 vuotta kestänyt erotuomariura alkoi vuonna 1997, kun silloin Kiekko-Vantaan A-nuorissa pelannut Ville kärsi lyhyttä pelikieltoa ja hänen isänsä ehdotti osallistumista erotuomarikurssille. Jääkiekon parissa pysyminen sai Villen pysymään raitapaidassa näin pitkään. ”Kilpapelit tulivat siinä ohessa, mutta lätkän parissa oleminen oli suurin motivaattori”.

Yli 25 vuoden uraan on mahtunut hyviä ja huonoja otteluita, mutta kilpatuomariuraa aloitteleville Villellä on muutama pointti. Sitoutuminen on tärkeää, kilpatuomarin on oltava käytössä, lisäksi urheilullisuus ja sääntötuntemus ovat oltava kunno ssa. Valmentajien kanssa toimimisessa Ville korostaa, että asiallisiin kysymyksiin tulee vastata aina asiallisesti.

Villen rakkaimmat tuomarointitarinat liittyvät tärkeisiin mestaruus- ja karsintakamppailuihin. Ville tuomaroi kaksi ottelua Ässien ja Sportin välisissä liigakarsinnoissa vuonna 2009. Lisäksi vuonna 2008 pelattu Jyp – Kalpa -välieräsarja Liigassa  ja ensimmäinen liigaottelu Raumalla ovat jääneet muistiin.

Viimeiset vuodet Ville on toiminut HJT:n nuorten Mestistuomareiden mentorina ja arvostettuna kollegana.

Villen Vuohtoniemen ura:

  • Erotuomarikortti 1997.
  • Mestiksen päätuomari: 2001–2004, 2013–2016 sekä 2018–2021. Yhteensä noin 500 ottelua Mestiksessä.
  • Liigan päätuomari: 2005–2012 ja 2017. Yhteensä 170 peliä Liigassa.

Muuta uran varrelta:

  • Mieleenpainuvin hetki Liigan 2008 välierä JYP – KalPa
  • Ikimuistoisin ja sykähdyttävin hetki 1. Liiga-ottelu Raumalla.
  • Viimeiset viisi vuotta nuorten Mestis-tuomareiden ”mentorina” Helsingissä.
  • Testit ja sääntökokeet aina hyväksytysti läpi.

Helsingin Jääkiekkotuomarit kiittää Villeä hänen panoksestaan Suomi-kiekon ja erotuomaritoiminnan eteen ja toivottaa leppoisia eläkepäiviä!

Rami Helminen jakaa HJT:n kiitokset Ville Vuohtoniemelle.

Ennen ottelua Villelle järjestettiin kukitustilaisuus, jossa Helsingin Jääkiekkotuomarien puolesta kiitokset välitti HJT:n puheenjohtaja Rami Hämäläinen. Kuva: Juha Alamäki.

HJT:n puheenjohtajan Rami Hämäläisen ohella kiitoksensa pitkästä urasta Villelle välittivät jääkiekkoliiton puolesta Harri Ahola sekä PIrkka Antila. Kuva: Juha Alamäki.